Újkőkori ünnepi menü - az ősi európaiak egyáltalán nem voltak vegánok!
Pegazusblog,  Szakralitás

Újkőkori ünnepi menü – az ősi európaiak egyáltalán nem voltak vegánok!

Régészeti feltárásoknak hála ma már pontosan tudjuk, milyen volt egy neolitikumi európai ünnepi lakoma. Meg fogsz lepődni: akár egy mai étteremben is felszolgálhatnák, legfeljebb a fűszerezése térne el kissé a megszokottól.

Mézen nevelt malac, zsíros sajtok, és sültek töméntelen mennyiségben: ünnepi menü Stonehenge-ben

A régészek sikerrel azonosították eddig is a közel-keleti ókori társadalmak lakomáit, ahogy tudjuk, mit ettek az előkelő rómaiak, vagy a görög iparosok is. Most végre az is kiderült, hogy 4500 évvel ezelőtt mit szolgáltak fel egy európai lakomán.

Újkőkori ünnepi menü - az ősi európaiak egyáltalán nem voltak vegánok!
Újkőkori ünnepi menü – az ősi európaiak egyáltalán nem voltak vegánok!

A stonehenge-i ásatásokon kerültek elő azok a korabeli edénydarabok, amelyeken sikerült zsír- és egyéb foltokat, továbbá magvakat és csontokat is azonosítani. A régészek a lipidelemzéssel elég sokat megtudtak a neolitikumban tartott rituálékon fogyasztott táplálékról. Ami a jelek szerint az egyáltalán nem volt szegényes.

Az ősi európai ember a lehető legkevésbé volt vegán. Természetesen élt, adalékmentesen táplálkozott, és igen, húst evett!

A főbb étkek a következők voltak:

  • húsok, legnagyobbrészt sertés, de marha is,
  • a fogásként tálalt állatokat mézzel etették,
  • más edényekben pedig zsírokban gazdag tejtermékek,
  • zöldségek, gyümölcsök,
  • kása, kovásztalan kenyér.

A leletek alapján biztos, hogy feldolgozott tejtermékekről, feltehetően sajtokról és zsírokról lehet szó.

Más lelőhelyekkel szemben itt kifejezetten sok ételmaradékot, félig lerágott, húsos csontokat és egyebeket is találtak, ami arra utal, hogy a nagy ünnepségeken hatalmas bőségben halmozták fel az állati eredetű élelmiszert.

És hogy miért pont mézen nevelték a vágóállatot? A helyszínen kiásott archaikus sertésfogak annyira szuvasok voltak, hogy a kutatók következtetése szerint valami édességgel kellett hizlalni őket, hogy ilyen állapotba jussanak – a legvalószínűbb megoldás pedig a méz, hiszen nád- vagy kristálycukrot még évezredekig nem ismertek Európában, méz viszont bőséggel akadt.

cikk forrása: The Guardian