A szélturbinákat tiltja a Gonosz Állam, hogy Neked minél rosszabb legyen? A francokat!

Miért ne higgy a lájkvadász oldalaknak?

Például azért, mert hazudnak Neked, hogy minél többen kattintsanak a híreikre.

Pár napja jelent meg az egyik kamuhíreket terjesztő oldalon (direkt nem írok nevet), hogy

“Ez a bárhová felszerelhető eszköz rengeteg ingyen áramot termelhet neked, akár már holnap!

Elérhető technológia, hazánk mégsem támogatja az ilyenek fejlesztését és elterjedését, talán nem véletlenül.

A Go Green Energy vállalata a jövőben gondolkodik, és csakis megújuló energiaforrásokat használó új technológiákban. És ami azt illeti, bizonyos értelemben előrébb járnak ebben, mint bárki más, mert már most is vannak olyan kész technológiáik, melyeket konkrét általuk tervezett és árusított termékek használnak.”

A szélturbinákat tiltja a Gonosz Állam, hogy Neked minél rosszabb legyen? A francokat!
A szélturbinákat tiltja a Gonosz Állam, hogy Neked minél rosszabb legyen? A francokat!

A cikk még tovább ecseteli, hogy pár ilyen eszközzel teljes energiafüggetlenséget lehet megvalósítani, és ez mennyire nem éri meg az államnak és emiatt sem támogatják.

A valóság azonban teljesen más. Szokás szerint.

 

Az állam ugyanis támogatja a megújuló erőforrások (szél, napfény, geothermikus energia) használatát. Sőt az EU is. Folyamatosan fejlesztik mindenütt a megújuló energiát termelő erőműveket. Tudod, miért nem terjednek jobban? Mert a legtöbbet csak bizonyos helyeken lehet gazdaságosan telepíteni. Egy szélerőmű nem két fillér, akkor se. ha ilyen kicsi. Plusz ugye szélcsendben nem, kis szélnél meg gyengén termel. Ha óránként 1 KW áramot termel, az óránként 46 Ft hasznot jelent csúcsidőben.

A hatásvadász cikkben szerepelt is a gyártó neve: Green Go Energy. A honlapjukat megnézve rögtön szemet szúr, hogy 2014 óta nem nagyon nyúltak hozzá, termékárat sehol sem látni, meg egyáltalán, nem úgy néz ki, mint egy komoly fejlesztő cég arculata, inkább egy kezdő webdesigner próbamunkájára hasonlít.

A képen látható GGE-3000 a legerősebb, ez 45 km/h (12m/s) szélsebességnél 3 KW áramot termel. Óránként. És legalább 9 km/h (2.5 m/s) szélsebesség kell a megmozdulásához.

Hazánkban országos átlagban évente 122 szeles nap fordul elő (vagyis amikor a szél legerősebb lökésének sebessége eléri vagy meghaladja a 10 m/s-t), és ,ezek közül 35 nap viharos (vagyis ennyi alkalommal nagyobb a széllökés 15 m/s-nál is).

Vegyük úgy, hogy szeles napokon egész nap fúj a szél, a többin meg csak belépési szintű szélsebesség van. Vegyük úgy, hogy az áram ára középérték (hiszen egész napra számolunk). Azaz átlagot számolva (ebben benne vannak a hegyek gyakoribb és erősebb szelei és az alföld, erdős, dombos vidékek gyengébb szelei!) évente a következő értékek jönnek ki:

(122*24*3(KW) + 243*24*1(KW))*35 Ft = (8784 + 5382)*35 = 511560 Ft

Azaz évente egy ilyen GGE-3000-es félmillió forintot termel. Átlagosan. Kevésbé szeles vidéken ennek a felét-harmadát, szelesebb vidéken (mondjuk a Kékes tetején) a dupláját.

A gyártó honlapján nem találni árakat, de hasonló képességű szélturbina 3000-4000 dollár körüli áron kapható. 3500 dolláros átlagárnál ez 900000 Ft-ot jelent.

Azaz egy ilyen turbina két év alatt hozza be az árát, és onnantól kezdve évente félmillió forint körül termel átlagosan. Számítsuk hozzá a szállítás és telepítés költségét is, és kb. 2,5 év után fordul nullszaldósra. A várható élettartam valahol húsz és harminc év körül van, de a vawt (függőleges tengelyű szélturbina) még új technológia, emiatt nem tudni, valójában meddig bírják.

Az biztos, hogy egy-egy ilyen turbina havonta átlagosan 42000 Ft hasznot termel 2,5 év után. Ez nem fogja taccsra tenni az olajipart… Főként, hogy nem telepíthetsz belőle bármennyit egy helyre, mert a második sorban már gyengébb a beérkező szél (hiszen az első sorban állók már felvették az energiája nagy részét)… nem beszélve a bekerülési költségről. Ahhoz, hogy a harmadik évben hasznod legyen belőle normális mértékben, legalább 3-5 millió forintot kell befektetni. Ha az állam támogatja, akkor meg még később térül meg az ára, hiszen a támogatás visszajár.

Nem is beszélve arról, hogy egy átlag városban a népesség túlnyomó többségének esélye sincs egy vawt telepítésére, mert nincs hova – a társasházak esetében pedig egyrészt a haszon is a társasházé, másrészt jelentősen megnő a telepítés költsége, ha plusz munkálatok kellenek (vezetékelés, tartószerkezet kialakítása a tetőn, stb.).

A vawt arra jó, hogy kiegészítő forrás legyen, ami csökkenti a fosszilis függőséget. De ennyi.