Pegazusblog,  Pegazusok,  Szakralitás

Pegazusok, égi lovak a Bibliában

Az elmúlt napokban döbbentem rá, hogy még számos, magát hívőnek valló embernek is újdonság, hogy pegazusok szerepelnek a Bibliában (Ó- és Újszövetségben egyaránt). Jó páran akadnak, akik nem értik, hogyan kapcsolódnak a pegazusok az Égiekhez, az angyalokhoz. Pedig a válasz számukra ott olvasható a Bibliában.

Mi az, hogy pegazus?

A pegazusokról szóló részletesebb leírás már készül, ám inkább teljes, kerek egészet szeretnék átnyújtani. Most csupán röviden: a pegazus egy gyűjtőnév, amely minden égi lovat, spirituális, aetheri síkon létező lovat egyaránt jelent, függetlenül attól, hogy a képi ábrázolásán szerepel-e szárnya, vagy sem. A névadó Pégaszosz (latin változatának magyaros írásmódja szerint: Pegazus) már az ókori görögök hitvilágában átruházta nevét az istenek kocsijait húzó lovakra.

Miért van szárnya a pegazusnak?

Amiért az angyaloknak: ez egy szimbólum, az égi, mennyei szférához való kötődést jelképezi. Azaz egy pegazus nem feltétlen kell szárnnyal bírjon megjelenésében. Egy angyal is elrejtheti a szárnyát. Hüvelykujj-szabályként ennyit jegyezzünk meg: ha égi ló, akkor pegazus.

A cikk itt olvasható teljes terjedelmében: tarsasag.org