Unikornis halála

Manapság egyszarvúakkal leginkább mesékben, játékboltokban és asztrálutazás során találkozhatunk. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne lettek volna mindig is nagy hatással a történelemre.

Ismerd meg azt az 5 tényt, amit kevesen tudnak az unikornisokról. A negyediktől könnyekre fogsz fakadni!

Unikornis halála
Unikornis halála

1. A legelső ismert unikornis ábrázolás több mint 15 000 éves és a franciaországi Lascaux-barlangokban fedezték fel. Csak a legutóbbi kutatások során jöttek rá, hogy eredetileg két szarva volt, csak a második – lekopott.

17000 éves unikornis Lascaux-ból
17000 éves unikornis Lascaux-ból

2. Nyugaton az ókori görög Ktésziász írt a legkorábban az egyszarvúakról, az időszámításunk előtti ötödik században. Ő még azt jegyezte fel az unikornisról, hogy a fenevad fehér testű, lila fejű, kék szemű, és a szarva színes: vörös a hegyen, középen fekete, fehér a tövénél.

3. Marco Polo úgy gondolta az utazásai során, hogy találkozott egyszarvúakkal. Naplójában azt írta, hogy “nagyon ocsmány fenevadaknak tűntek. Ezek egyáltalán nem olyanok, mint ahogy korábban leírták az egyszarvúakat.” Ennek az oka egyébként egyszerű: valójában rinocéroszokat látott.

Az egyszarvú legendája állatok lemészárlásához vezetett

A tenger egyszarvúi, a narválok
A tenger egyszarvúi, a narválok

4. A középkorban, ókori forrásoknak hála, elterjedt a legenda, hogy az egyszarvú szarva semlegesíti a mérgeket és megtisztítja a vizet, és általában gyógyító erővel bír. Emiatt narválok ezreit mészárolták le, és adták el a szarvukat porrá őrölve – éppen úgy, mint manapság az orrszarvúakat is sokszor csak a szarvuk miatt vadásszák. Sok helyütt teljesen kipusztították a narválokat a vizekből, hiszen békés, barátságos vízi emlősökként nem sok esélyük volt.

5. Az Ószövetségben kilencszer is szerepel az egyszarvú, de ez a héber re’em szó félrefordítása. Az eredeti szó valószínűleg az asszír rimu (auroch) volt, amely egy a vadon élő, azóta kihalt vadbivaly faja.

Ha többet akarsz tudni az egyszarvúakról vagy a pegazusokról, kattints a linkekre!

Tudtad, hogy most már androidos mobilon is eléred az aureion.hu-t? Telepítsd az alkalmazást innen: Aureion alkalmazás, hogy azonnal értesülj a legfrissebb angyali üzenetekről!