Oszd meg és legyél áldott!

Tükör törvénye mindenkinek ismerős, igaz?

“Amit másban látok ès zavar engem,azzal nekem van dolgom.
Amit más lát bennem, és őt zavarja, azzal neki van dolga.”

Ez a hónaljszagú, Coelho Nóra szintű, kilúgozott exoterikus bölcsesség egész egyszerűen hibás. Tipikus esete annak, amikor egy összetett, sokrétű helyzetet, amelynek számos variációja létezik, valaki bedob egy présgépbe, majd a végeredményt univerzális megoldókulcsként tálalja.

Holott ha tükörbe nézünk, nem csak mi tükröződünk: az egész világ.

Túl bonyi elsőre megérteni? Darabold addig, hogy a végeredményt mantrázni lehessen!

Mert hát erről van szó. A Tükör törvénye olyan szinten pépesen előrágott-előemésztett bölcsesség, amit pillanatok alatt meg lehet érteni. Ellenben a pszichológiát alapszinten elsajátítani évekig tart. Bármely komolyabb emberismereti tudás megszerzése évekbe telik. Védikus embertan? Évek. Hermetikus lélekismeret? Évek. Kabalisztikus anthropozófia? Évek. A továbbképzés egy életen át zajlik, hiszen amikor azt hiszed, már nem tudnak újdonságot mondani neked, kiderül, de igen, mindig van újabb és újabb.

Ez persze nehezen eladható a tömegeknek. Elvégre senkitől sem lehet elvárni, hogy évekig tanulja a fejlődéslélektant, a traumakezelést, vagy éppen a felnőttkori megküzdési stratégiák összetett diszciplínáját.

Ezért aztán levagdosták a kiálló részeket (úgy a 99%-ot) és ami maradt, azt felhabosították.

Erről részletesebben a Nagy Istennő oldalán is írtak.

Ne higgy a pegazusnak, ellenőrizd magad!

Tényleg arra kérlek, ne higgy nekem. Egyszerűen tegyél fel egy ellenőrző kérdést magadnak:

“zavar engem az állatkínzás?”

Húha, benned van a hiba! Akkor ezen dolgozzál, mert miért is zavar, ha mások állatokat kínoznak? Ejnye, de fejletlen vagy spirituálisan!
(remélem, felesleges kiemelnem, hogy ez szarkazmus volt)

Mi a megoldás? Ismerd fel, ha valaki kőbunkóként akarja egy vitában használni!

Sokan nem a saját spirituális fejlődésükhöz alkalmazzák a “Tükör törvényét”, hanem egyszerűen ezzel akarják agyonverni a vitapartner érveit. Bármit teszel szóvá, rögtön a képedbe vágják: ez benned van, dolgozz magadon.

Ismerd fel, hogy az ilyen ember egyszerűen megtagadja, hogy szembenézzen önmagával… várjunk egy pillanatra! Hiszen most pontosan ugyanazt tennénk, mint a másik.

A Tükör törvénye csak két esetben igaz

Szóval mielőtt bármit is mondanánk a másikra, gondolkozzunk el, miért is zavar valami minket?  Ha a másik valamely viselt dolga piszkálja a csőrünk, akkor elsőként érdemes megvizsgálni, miért zavar? Azért, mert nem merek úgy élni? Vagy mert számomra fontos dolgokat rongál meg? Vagy mert olyan dolgokat tesz, amik a saját szabályrendszeremmel ütköznek? Vagy tényleges kárt okoz másoknak és felébredt bennem a védelmező ösztön? Vagy…

A sor hosszan folytatható, és kizárólag két esetben érvényes a Tükör törvénye (azaz hogy a hiba bennünk van):

  1. ha egy elfojtásunkra mutat rá az illető, valamire, amit tenni szeretnénk, de ilyen vagy olyan okból letiltásra került bennünk (hétköznapi példa: látens homoszexualitás, amikor azért rühelli valaki a melegeket/leszbiket, mert ő maga is az, de ezt elfojtja magában),
  2. ha vakfoltunk van valamely viselt dolgunkra, és a másik viselkedése megmutatja, hogy elcsúszik egymáshoz képest az énképünk és a valós énünk (kognitív disszonancia). Példa: szeretjük magunkat ügyesnek látni egy sportban, és azért zavar egy kezdő “bénázása” mert legbelül érezzük, mennyire nem vagyunk még profik, ezért a saját gyengeségünk tükröződik a másikban, és ez ütközik a magunkról kialakított képünkkel.

Tanulság: gnóthi szeauton, ismerd meg önmagad

Ismét visszatértünk az alapokhoz. Mielőtt bárki bármiféle “ezoterikus” dologgal, akrmával, asztrológiával, spiritualitással, mágiával, okkultizmussal, angyalokkal stb. kezdene foglalkozni – ismerje meg önmagát. Γνῶθι σεαυτόν. Ez az alap, az origó. Ha ezt kihagyja valaki, akkor homokra fog várat építeni.

(képek forrása 1 2)

Szólj hozzá Te is